Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Bugün sayfamızı, tanımakta geç kaldığımız ve kıymetini bilemediğimiz mükemmel bir bitkiye ayırmak istiyoruz. Son yıllarda adını çokça duymaya başladığımız bu harika bitki, kalp krizinden kansere, saç ve tırnak sağlığından sindirim bozukluklarına, hatta şeker ve kadın hastalıklarına kadar birçok konuda tam bir şifa kaynağıdır.

Evet, keten tohumundan söz ediyoruz. Son yıllarda alternatif tıp alanında kendisine gösterilen ilgiyi fazlasıyla hak ettiğine inandığımız keten tohumu, bol miktarda lif ve posa içerdiği için beslenme ve diyet uzmanları tarafından da sıklıkla önerilen bir bitki haline gelmiştir. Hoş lezzeti sebebiyle yemek ve salataların üzerinde baharat olarak da kullanabildiğimiz keten tohumunun taneleri gibi yağı da mükemmel bir şifa kaynağıdır.

Sapları, kendi adıyla bilinen kumaşın yapımında da kullanılan keten, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişen ve küçük küçük mavi çiçekler açan bir bitkidir. Keten tohumunun 100 gramında yaklaşık 20-30 gram lif ve posa bulunmaktadır. Bu miktar bir insanın alması gereken günlük posa miktarına eşittir. Bu sebeple keten tohumu hem kabızlığı önler hem de bağırsak kanserine karşı mükemmel bir kalkan oluşturur.


Kanser tümörlerinin büyümesini önlüyor


Yazının başında da belirttiğimiz gibi tam bir şifa kaynağı olan keten tohumunun insan sağlığı açısından yararlarını şöyle sıralayabiliriz:

* Vücudun kendi kendine üretemediği temel yağ asitleri (EFA) açısından çok zengindir. Omega-3 ve 6 yağları içerir.

* Kolesterolü düşürerek kalp krizinden korur. Yüksek tansiyonu önler. Son araştırmalar keten tohumunun, kalp krizi riskini yüzde 70’e kadar azaltabildiğini göstermiştir..

* İçeriğindeki diğer EFA’larla karaciğer ve böbreklerin çalışmasında da etkilidir.

* Bakterilerle, virüs ve deri mantarıyla savaşır. Yaraların hızla kapanmasına yardımcı olur.

* Hücre zarlarını korur. Hücre zarı yararlı ve zararlı maddeleri birbirinden ayırarak hücreye giriş çıkışı kontrol ettiği için keten tohumunun tüm vücutta etkisi görülür.

* Safra taşlarının çözülmesinde yardımcı olur.

* Tırnakların ve saçların sağlıklı olmasını sağlar.

* Diyabet ve kan şekerini kontrol altında tutar.

* Alzheimer gibi hastalıkların sinirlere verdiği hasarı azaltır. Karıncalanma ve hissizleşmenin önüne geçer.

* Dört dörtlük bir lif kaynağıdır. Dolayısıyla tok tutar, bağırsakları düzenli çalıştırır, kabızlığı önler ve zayıflamayı kolaylaştırır.

* Bağırsak ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.

* Kanser tümörlerinin büyümesini engeller.

* Gastriti önler.

* Göğsü yumuşatıcı özelliğinden dolayı kuru öksürüğü keser.


Yağı da kanser savaşçısı gibi
* Keten tohumu yağı; kalp hastalıklarına karşı koruyucu, yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Zararlı proteinlerin kandaki seviyesini düşürür. Doğal antioksidandır. Keten tohumu yağı, kronik kabızlığa karşı da kullanılır. Yapay müshil ilaçlarının sürekli kullanımda bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı biliniyor. Halbuki keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler söz konusu değildir. Mide mukozası iltihabı ve ülseratif kolitlerde faydalıdır. İçeriğindeki lignan maddesi, anti-kanser özellikli bir madde olup; öncelikle göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.


Nasıl kullanmalı?

* Keten tohumları sert olduğu için el değirmeni ya da demir havanla öğütebilirsiniz. Öğütülmüş keten tohumu 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklanabilir.

* Keten tohumu yağını günde 1 çay kaşığı ya da 1 çorba kaşığı arasında istediğiniz miktarda içebilirsiniz. Salatanıza, yoğurda ya da yemeğinize ekleyerek de tüketmeniz mümkün.

* Lif olarak almak için günde 3 kez 1-2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu suya karıştırıp için. Öğütülmüş tohumları yemeklerinize ve salatanıza da ekleyebilirsiniz. (09.05.2005)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.